Sorularla Work and Travel

İngilizcem Yeterli mi?

Programa kayit olmadan once mulakat ile İngilizce seviyeniz belirlenip programa uygun olup olmadiginiz tarafimizdan belirlenecektir. Eğer İngilizce seviyeniz yeterli ise kayıt işlemlerinize başlanacak, seviyenize uygun iş seçenekleri size sunulacaktır.

Not Ortalamam Kaç Olmalı?

Normal sartlarda vize alabilmek icin transkriptinizin 4’luk sistemde en az 2.00, 100′ luk sistemde en az 50 veya 60 olmasi gerekmektedir. Bu sartlar altinda vize almanizda bir sakinca yoktur fakat vize icin tabii ki %100 bir yorum yapmak imkansizdir. Transkriptinizde donemlik ani dususler ve cikislar da vize almanizi etkileyebilir. Vize başvuru sonucunuz mülakatınızı yapan vize memurunun takdirinde olup eğer not ortalamanızın 2’nin altında olmasının nedeni açıklayabilir ve vize memurunu ikna edebilirseniz vize alma şansınız her zaman bulunmaktadır.

Son Sınıf Öğrencileri Programa Katılabiliyor mu?

Son sinif ogrencilerinin bu programa katilmalarinin onunde herhangi bir engel yoktur. Herhangi bir bolumun ara sinifindaki ogrencilerle ayni sartlari tasimak sartiyla bu programa katilabilirler. Tek istenilen Programa katılacağınız senenin 2. dönemi aktif olarak ders almış olmanız.

Lisansustu ve doktora ogrencileri bu programa katilabilir mi?

Lisansustu bolumlerde okumakta olan ogrenciler gelecek sene vermekle yukumlu olduklari dersleri veya vermekle yukumlu oldugu tezinin oldugunu ispatlarsa programa katilabilirler. Doktora ogrencilerinin bu programa katilma sanslari yoktur.

Yabanci uyruklu ogrenciler bu programa katilabilir mi?

Turkiye’de okumakta olan yabanci uyruklu ogrenciler, Turkiye vatandasi ogrencilerle ayni katilim sartlarini tasimak kosuluyla bu programa katilabilirler. Bazi durumlarda yabanci uyruklu ogrencilerin vize gorusmesi icin kendi ulkelerindeki Amerikan Konsoloslugunda vize gorusmesi almalari lazimdir. Bununla ilgili durumlar sirketimizdeki danismanlarca degerlendirelecektir.

Programa kayit yaptirmamiza ragmen is bulamama gibi bir sorunla karsilasirmiyim?

Hayir. ACCEPT Yurtdisi Egitim henuz vize islemleriniz baslamadan size en uygun is seceneklerini sunar. Bu is seceneklerinden siz kendi isinizi ve gideceginizi eyalet ve sehri secerek buralarda calisma imkanina daha Amerika’ya gitmeden sahip olacaksiniz. Aksi takdirde program ücretiniz geri iade edilir.

Amerika'daki isimden nasil emin olabilirim?

İs kabul belgenizde Amerika’da calisacaginiz isle ilgili bilgiler ( ismi, adresi, telefonu v.b.) bulunacaktir. DS 2019 formunuz size sunulmadan once tarafimizdan bir kere daha kontrol edilip size sunulacak, sizde isterseniz bu belge uzerindeki bilgiler yardimiyla isvereninizle iletisime gecip guvenilirligini kontrol edebilirsiniz.

İsime gider gitmez baslayacak miyim?

Genel olarak daha once belirtilen tarihlerde ise baslayacaksiniz. Bazi isverenler calismaya baslamadan once oryantasyon programi uygulamaktadir. Oryantasyon sirasinda calisacaginiz isle ilgili size bilgiler verilecektir. Bu oryantasyon sureci isverenine gore degisebilmekte olup maksimum 1 hafta surmektedir.

Amerika'da isimden ayrilabilir miyim? Veya degistirebilir miyim?

İs yerinizden ayrilmak istiyorsaniz en az 15 gun onceden isvereninize bildirmek zorundasiniz. İsinizden ayrildiktan sonra 10 gun icinde Turkiye’ye donmelisiniz. Bu nedenlerle bu programda isinizden ayrilmaniz pek kolay degildir. Yine de isinizden ayrilmak istiyorsaniz, ACCEPT Yurtdisi Egitim ile iletisime gecip isinizle ilgili bilgileri vermelisiniz.

Konaklamam nasil olacak?

Amerika’da bazi isverenleriniz konaklamanizi saglamaktadir. Eger isverenleriniz konaklamanizi saglamiyorsa konaklamaniz ACCEPT Yurtdisi Egitim danismanlari tarafindan karsilanacaktir. Ortalama olarak konaklama harcamalariniz aylik 300 ile 500 dolardir. Konaklama tipleri yurtlar, evler ve isverenlerin sagladiklari lojmanlar olmak uzere degiskenlik gostermektedir. Kaldiginiz odayi 1 veya bir kac arkadasinizla paylasabilir veya duruma gore tek basiniza bir odada da kalabilirisiniz. Yine de konaklamaniz icin size mümkün olan en uygun, en rahat ve en ucuz konaklamayi ACCEPT Yurtdisi Egitim danismanlari tarafindan size saglanacaktir.

Program suresince sigortam olacak mi?

Work and Travel programına katılacak öğrenciler için sağlık sigortası yaptırılması yasak zorunluluktur. HErhangi bir sağlık problemi ile karşılaşmanız durumundasigorta kartınız ve pasaportunuz ile hastaneye gidip tedavi olabilirsiniz. Sigorta kartınız yanınızda yoksa sponsorunuzu arayıp ne yapmanız gerektiğini sorunuz. Sağlık sigortanız ABD de kalacağınız süre boyunca geçerli olacaktır. Fakat sağlık sigortası yapılan tarihten önce yani geçmişten gelen rahatsızlıklarınızın sigorta kapsamında olmadığını lütfen dikkate alınız.

Sosyal guvenlik numarasi (Social Security Number) nedir?

Work and Travel  katılımcısı olarak ABD’ye giden tüm öğrenciler Sosyal Güvenlik Numarası almak zorundadır. Sosyal Güvenlik Numarası almak maaşınızdan yapılan yasal kesintileri kayıt altında tutulmasını sağlayan resmi bir prosedürdür.Sosyal güvenlik numaranızın olması ABD’de yasal olarak çalıştığınızın bir göstergesi olmakta aynı zamanda yaşanması muhtemel işçi işveren sorunlarında kanunlar çerçevesinde korunmanızı sağlamaktadır.

Sosyal güvenlik numarası için başvuru yaptıktan sonra sosyal güvenlik kartınız belirttiğiniz adrese gönderilir. Başvuru tarihinden sonra 15-20 gün içerisinde kartınızı teslim alırsınız. Sosyal güvenlik numaranızı nasıl alacağınızı ve hangi işlemleri takip etmeniz konusunda hem Türkiye’de hem de Amerika’da düzenli olarak bilgilendirileceksiniz.

Amerika'da Türk Ehliyeti Kullanabilir miyim?

Amerika’da Türk Ehliyetim ile Araba Kullanabilir miyim?

Amerika’da  araba kullanabilmeniz içn Türk ehliyetine sahip olmanız olması yeterlidir. Araba kullanımı ile ilgili yasal kurallar eyalete göre değişiklik gösterdiğinden Amerika’ya gelmeden önce gideceğiniz eyaletin kanunlarını araştırmanızı öneririz. Çoğu eyalette Türkiye’de geçerli olan ehliyetinizi 6 aya kadar kullanabilmektesiniz ama araba kullanırken pasaportunuzu mutlaka yanınızda taşıyın. Amerikan trafik kurallarına mutlaka dikkat edin ve geçiş üstünlüğünün yayalarda olduğunuda unutmayın.

Amerika’da Ehliyetsiz Araba Kullanırken Yakalanırsam Ne Olur?

Amerika’da araba kullanırken ehliyetinizi ve pasaportunzuu mutlaka yanınızda taşıyın. Ehliyetsiz yakalandığınız taktirde, hapse atılabileceğinizi ve arabanızın çekileceğini her zaman göz önünde bulundurun.

Amerikan Ehliyeti Nasıl Alabilirim?

Amerikan ehliyeti almak istiyorsanız bulunduğunuz eyalatin Motorlu Araçlar İdaresine şahsen başvurmalısınız. Başvurunuz sırasında yanınızda pasaportunuz ve ona iliştirilmiş I-94 formunu bulundurmayı unutmayın. Ehliyet alabimek için öncelikle görüş testinizi gemeniz gerekiyor, görüş testini geçtikten sonrada yazılı sınavı geçmeniz gerekiyor. Yazılı testi bilgisayar kullanarak cevaplamanız gerekiyor. Sınavda 20 soru sorulur ve 3 yanlış hakkınız vardır. 4. yanlışı yaptığınız anda testten başarısız oluyorsunuz. Bu nedenle sizlere önerimiz sınava girmeden önce hem Amerika’daki trafik kurallarını daha iyi öğrenmeniz hem de kolaylık olması açısından Motorlu Araçlar İdaresi’nden elde edebileceğiniz araba kullanım kurallarını kitapçığını almanızı tavsiye ederiz. Yazılı sınavı geçerseniz bazı eyaletlerin gerekli koştuğu 3 saatlik alkol ve uyuşturucu madde kursuna katılıp, bu 3 saatin sonunda sınava girip, sınavı geçtiğinizi gösteren belgeyi almanız gerekebilir.Bulunduğunuz eyalet böyle bir kursa katılımı şart koşuyorsa bu kursların nerede olduğu ile ilgili bilgileri de yine Motorlu Araçlar İdaresi’nden alabilirsiniz. Kursu tamamladıktan sonra direksiyon sınavına girmelisiniz. Sınavı geçerseniz ehliyeti almaya hak kazanırsınız. Eğer yazılı sınavı geçip direksiyon sınavını geçemezseniz 25-30 USD karşılığında acemi sürücü izni (Learner’s permit) denilen kartı alabilirsiniz. Bununla tek başınızayken araba süremezsiniz. Ama Amerika’da kabul edilen tek kimlik belgesi ehliyet olduğundan bu kart ehliyetinizi alana kadar kimlik belgesi görevini görebilir. Bu kartın kullanım süresi 6 aydır, bu süre sonuna kadar Amerikan ehliyetini almanız gerekmektedir.